ZNAJDŹ LEKARZA

czwartek, 21 Wrzesień 2017 Wersja beta
Patronat:
6media

Dentyści ostrzegają przed „uśmiechem prosecco”

Włosi oburzyli się na doniesienia brytyjskich mediów, że prosecco, jedno z bardziej popularnych win, jest szkodliwe dla zębów – informuje „New York Times”. Brytyjscy dentyści tłumaczą się, że trunek ten jest jedynie równie szkodliwy, jak cola, sok pomarańczy czy inne wina.

„Daily Post”, powołując się na ekspertów, napisał, że prosecco „może zepsuć zęby”, a kto często po niego sięga, może mieć coś w rodzaju „uśmiechu prosecco”, co ma oznaczać zęby nadpsute próchnicą. „Guardian” dodał, że po tym winie, wytwarzanym m.in. w północnych Włoszech, gorszy jest nawet kac.

Brytyjskie dzienniki cytowały dwóch specjalistów. Jeden z nich to prof. Damien Walmsley, doradca naukowy Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego (BDA). Zwrócił on uwagę, że prosecco zawiera duże ilości dwutlenku węgla (bo jest to wino musujące), cukru oraz alkohol, co jest niekorzystne dla zębów, ponieważ niszczy szkliwo i powoduje ich nadwrażliwość.

Zdaniem brytyjskiego specjalisty, w jednym kieliszku tego wina może być tyle cukru, ile zawiera jedna łyżeczka. Są w nim również kwasy niszczące zęby, podobne do tych, jakie są w innych napojach, np. w coli.

Dr. Mervyn Druian z London Centre for Cosmetic Dentistry podkreślił w wypowiedzi dla brytyjskiej prasy, że dla szkliwa zębów szkodliwe są wszystkie napoje zawierające substancje kwasowe, czyli takie jak cola, sok pomarańczowy oraz wino.

Z tego powodu specjalista doradza, żeby po wypiciu tych napojów nie myć zębów przez co najmniej godzinę, ponieważ zbyt wczesne ich szczotkowanie może nasilić szkodliwe działania tych substancji. Dr Druian twierdzi, że jedynie to chciał zasugerować w swej wypowiedzi, ale nie zostało to uwypuklone przez media.

„Media przesadziły, że brytyjscy stomatolodzy wypowiedzieli wojnę włoskiemu prosecco” – podkreślił prof. Walmsley. Specjalista twierdzi, że wcześniej z tego samego powodu wydano wojnę amerykańskim napojom i francuskiemu szampanowi. Zdaniem prof. Walmsley’a, należy jedynie pamiętać o tym, jaki wpływ na zęby mogą mieć niektóre napoje.

„New York Times” przypomina jeszcze, że podczas kolacji z okazji Bożego Narodzenia w jednej z sekcji Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego serwowano różne wina, w tym również prosecco.(PAP)

 

Przejdź do następnej strony

Najnowszy numer

Nasi klienci